2019-11-19 09:12:16• hírek • Erdélysport.hu

Rus-öngól és kiütés Madridban - Contra távozik

foto: digi24.ro
foto: digi24.ro

Súlyos, 5-0-ás vereséget szenvedett a román labdarúgó válogatott hétfő este Spanyolország otthonában az Európa-bajnoki selejtezők utolsó fordulójában, ezzel pedig az F csoport 4. helyén végzett. De még nem kell végleg lemondania álmáról, hogy részt vehet a jövő évi kontinenstornán.


A madridi találkozón a román–magyar kettős állampolgársággal rendelkező Adrian Rus (fotó fent) ezúttal is végig a pályán volt, mi több, könnyen a találkozó egyik főszereplőjévé válhatott volna. Valamelyest persze így is azzá vált, hisz a 45. percben az ő öngólja jelentette a spanyolok negyedik találatát, ráadásul mielőtt kétségbeesve menteni próbált becsúszva, ő ragadt lesen. Ezt leszámítva viszont a szatmárnémeti védő több fontos mentést és blokkot is bemutatott a teljesen elárvult és magára hagyott védelemben, ám ami a legmeglepőbb, az ellenfél kapuja előtt is feltűnt. A 13- percben szöglét után fejelhetett, ám Kepának nem okozott nagy gondot védenie, míg az 55. percben teljesen meglepő módon bukkant fel és robogott egyes egyedül a hazaiak kapuja felé, ám a védők még azelőtt megállították a 16-os vonalánál, mielőtt komoly gólhelyzetbe tudott volna kerülni.

 

Ami magát a találkozót illeti, a svédek ellen látott szombati indiszponált, motiválatlan, hitehagyott Romániának esélyes sem volt a felszabadultan adogató és főleg az első félidőben ötletesen támadó spanyolok ellen, akik főleg a két szélen rendre rést ütöttek a román pajzson. A gólok pedig szinte természetes ütemben csordogáltak: a 8. percben Fabian Ruiz közelről lőtt kapuba, miután Ciprian Tatarusanu csak középre tudta tenyerelni a labdát Dani Carvajal bombája után. A 35. percben Gerard Moreno senkitől sem zavartatva fejelhetett kapuba egy szöglet után, majd tíz perccel később egy baloldali támadás után lőtt gólt az ötös vonaláról. Majd jött Rus már említett öngólja a 45. percben. Románia egyetlen komoly helyzete a 12. percre tehető, amikor Inigo Martinez egészen hihetetlen bénázása után George Puscas elé került a labda, ám a margittai csatár lövését Kepa bravúrral védeni tudta.

 

Romániával 1962-ben fordult elő utoljára, hogy négy gólt kapjon az első félidőben. Az ellenfél Spanyolország volt, a végeredmény pedig 6-0. Hogy ezúttal nem lett hat, vagy akár annál is nagyobb a különbség, az leginkább a spanyolokon múlott, akik a második félidőben már nem erőltették a támadásokat, néha úgy tűnt, csak elpasszolgatnak a pályán. Amikor meg mégis helyzetbe kerültek, elkönnyelműsködték, túlbonyolították. Ráadásul Santi Cazorla és Alvaro Morata is eltalálta egyszer-egyszer a kapufát. A 91. percben azonban a csereként beálló Mikel Oyarzabal csak becsavarta az ötödiket is.

 

Mivel a csoport másik két mérkőzésén a papírformának megfelelően Norvégia 2-1-re nyert Máltán, Svédország pedig 3-0-ra elintézte a Feröer-szigeteket, eldőlt, hogy a csoportot a 26 pontos Spanyolország nyeri a 21 pontos Svédország és a 17 pontos Norvégia előtt. Románia 14 pontjával a negyedeik helyen zárt és csak azokat a válogatottakat előzi meg, akiket le is tudott győzni: az egyaránt 3 pontos Feröer-szigeteket és Máltát.

 

Az UEFA furcsa és nehezen követhető selejtezős rendszerének köszönhetően azonban Románia még így is kijuthat az Európa-bajnokságra, amennyiben tavasszal sikerrel veszi a Nemzetek Ligájának pótselejtezőit. Az pénteken derül ki, hogy Izland vagy Skócia lesz Rusék ellenfele az elődöntőben.

 

Az viszont már most biztos, hogy a márciusi mérkőzéseken nem Cosmin Contra ül a kispadon: a szövetségi kapitány a madridi zakó után bejelentette lemondását.

 

További erdélyi sporthírekért keresse az Erdélysport.hu oldalát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: